Project Description

Sucul de struguri este mai rar asociat cu posibile beneficii pentru sanatate, desi proprietatile sale unice au efecte surprinzatoare asupra pielii, parului sau a functionarii sistemului cardiac si imunitar.

Antioxidantii din sucul de struguri au efect protector asupra vaselor de sange, imbunatatesc circulatia sangelui si previn bolile cardiovasculare. Efectele laxative naturale ale acestei bauturi ajuta la mentinerea sanatatii sistemului digestiv.

Proprietatile principale ale sucului de struguri

Sezonul de coacere a strugurilor este excelent pentru urmarea unei cure cu suc obtinut din aceste fructe benefice pentru sanatatea organismului si frumusetea parului si a pielii. Sucul de struguri ofera aproape aceleasi beneficii precum vinul rosu, ale caror efecte pozitive asupra sanatatii cardiace s-au demonstrat in numeroase studii de specialitate.

La fel ca in cazul vinului, sucul obtinut din struguri negri prezinta mai multe proprietati benefice pentru sanatate, decat cel preparat din struguri albi.

Reglarea nivelului de colesterol

Flavonoizii din compozitia sucului de struguri cresc nivelul colesterolului bun HDL, prevenind blocarea arterelor si complicatiile cardiovasculare care survin din aceasta. Odata ce nivelul colesterolului rau LDL este redus, iar vasele sanguine isi mentin integritatea, circulatia sangelui se desfasoara in conditii normale.

Mentinerea sanatatii inimii

Sucul de struguri stimuleaza productia de oxid nitric, molecula responsabila cu flexibilitatea vaselor de sange, respectiv mentinerea tensiunii arteriale sub control. In consecinta, riscul instalarii bolilor cardiace este redus semnificativ.

Tratarea tulburarilor digestive si intestinale

Persoanele care sufera de probleme digestive sau constipatie pot folosi ca tratament natural sucul de struguri. Aceasta bautura are un efect laxativ usor, asigurand buna functionare a sistemului digestiv si intestinal.

Intarirea sistemului imunitar

Sucul de struguri are proprietati antibacteriene si antivirale, intarind sistemul imunitar si protejand organismul de infectii respiratorii produse de bacterii si virusuri.

Prevenirea imbatranirii premature

Continutul bogat de antioxidanti din sucul de struguri reduce stresul oxidativ exercitat de radicalii liberi asupra celulelor sanatoase. Prin urmare, previne imbatranirea prematura, ajutand tesutul cutanat sa se mentina suplu, tanar si lipsit de linii fine, riduri sau pete cutanate.

Prevenirea cancerului

In gama complexa de antioxidanti furnizati de sucul de struguri se regaseste resveratrolul, care inhiba formarea tumorilor canceroase in organism. Cateva studii de specialitate au descoperit ca sucul din struguri negri este in special eficace in reducerea riscului de instalare a cancerului de san.

Ameliorarea durerilor de cap

Un pahar cu suc de struguri (cu tot cu coaja si seminte), baut dimineata pe stomacul gol, este un remediu natural eficient pentru migrene. Nutrientii din compozitia acestui suc (vitamina C, vitamina B2, riboflavina etc.) contribuie la ameliorarea durerilor de cap, regland functiile organismului a caror actiune deficitara contribuie la declansarea migrenelor. Vitamina B2 contribuie la o mai buna functionare a ficatului, iar vitamina C faciliteaza absorbtia fierului in organism, regland totodata fluctuatiile estrogenului.

Stimularea metabolismului

Strugurii si sucul obtinut din aceste fructe au un efect stimulativ pentru metabolism, accelerand arderea grasimilor si inhiband senzatia de foame persistenta. Prin urmare, contribuie la un bun control al greutatii corporale, reducand riscul instalarii obezitatii, diabetului sau afectiunilor osoase.

Reglarea ciclului menstrual

Aceiasi nutrienti esentiali din sucul de struguri pot fi benefici in tratarea tulburarilor menstruale, frecvente in anii adolescentei sau inainte de menopauza. Un tratament eficient poate fi prepararea unei bauturi din suc de struguri, miere si praf de curmale uscate si consumul acesteia pe stomacul gol, timp de o luna.

Mentinerea sanatatii osoase

Sucul de struguri este o sursa bogata de cupru, fier si mangan. Acesti micronutrienti joaca un rol important in formarea oaselor si mentinerea densitatii acestora. Prin urmare, bautura este recomandata pentru prevenirea afectiunilor osoase, dar si pentru dezvoltarea unui sistem osos sanatos in copilarie si mentinerea oaselor in forma la varste inaintate.

Energizarea organismului

Un bun inlocuitor al cafelei poate fi chiar sucul de struguri. Continutul sau bogat in fier, alaturi de flavonoizii cu actiune antioxidanta puternica, previn starile de oboseala, durerile de cap, ametelile, vertijul si incetinirea functiilor cognitive (atentia, memoria, capacitatea de concentrare, viteza de reactie, gandirea etc.). Sucul de struguri este un tonic excelent pentru minte si trup.

Detoxifierea organismului

Sucul de struguri are si o actiune detoxifianta, purificand sangele si stimuland eliminarea toxinelor din organism. Prin efectul sau de hidratare si proprietatile antimicrobiene, previne si combate infectiile tractului urinar si ale rinichilor.

Prevenirea astmului

Sucul obtinut din struguri, fara conservanti sau zahar, este un adjuvant in tratamentul pentru astm, datorita valorii sale terapeutice ridicate.